archiGraphy's blog

architectural studies

Peter Zumthor Works

Posted by archigraphy on September 18, 2009

1986: Protective Housing for Roman Excavations, Chur, Graubünden, Switzerland

Pritzker Prize-winning architect Peter Zumthor designed these structures to protect ancient Roman ruins excavated in Chur, Switzerland.

Protective Housing for Roman Excavations in Chur Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

Protective Housing for Roman Excavations in Chur Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

“In the 4th century AD, Chur was the Roman capital of the province of Curia – hence the name Chur. The Romans inhabited the area now called the Welschdörfli (French-speaking Swiss village), Chur’s small amusement strip just off the historic town centre, where, it is said, people still spoke Churerwelsch though the people in town were already speaking German.

“Archaeological excavations in this area have uncovered a complete Roman quarter. The protective structures – wind-permeable wooden enclosures – follow the outer walls of three adjacent Roman buildings (only a small part of one of these was excavated). The site’s display cases along the street skirt the protruding foundations of the former house entrances.

A wall painting was found lying on the floor of the larger building. Restored and returned to its original position, it gives an impression of the probable height of the single-storey houses.

“The charred remains of a wooden floor at the back of the larger building are from Roman times.”

1988: Saint Benedict Chapel in Sumvitg, Graubünden, Switzerland

Peter Zumthor designed the new wooden chapel for the village of Sogn Benedetg (St. Benedict) in Switzerland.

St. Benedict Chapel in Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

St. Benedict Chapel in Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

“In 1984 an avalanche destroyed the baroque chapel in front of the village of Sogn Benedetg (St. Benedict). A recently built parking lot had acted like a ramp pushing the snow from the avalanche up against the chapel. The new site on the original path to the Alp above the small village is protected from avalanches by a forest. The new wooden chapel, faced with larch wood shingles, was inaugurated in 1988.

“The village authorities sent us the building permit with the comment senza perschuasiun (without conviction). Yet the abbot and monks of the Disentis Monastery and the then village priest Bearth wanted to build something new and contemporary for future generations.”

1993: Homes for Senior Citizens in Masans, Graubünden, Switzerland

Peter Zumthor designed this building for senior housing in Masans near Chur in Graubünden, Switzerland.

Senior housing in Masans, Graubünden, Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

Senior housing in Masans, Graubünden, Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

“The twenty-two flats of the residential development for the elderly in Masans near Chur are occupied by senior citizens still able to run their own households, but happy to use the services offered by the nursing home behind their own building.

“Many of the residents grew up in mountain villages around the area. They have always lived in the country and feel at home with the traditional building materials used here – tuff, larch, pine, maple, solid wood flooring and wooden panelling.

“The residents are welcome to furnish as they please their section of the large entrance porch to the east, which they overlook from their kitchen windows, and they make ample use of this opportunity. The sheltered balcony niches and the living room bow (bay) windows on the other side face west, up the valley, towards the setting sun.”

1996: Thermal Bath at Vals, Graubünden, Switzerland

Peter Zumthor designed and constructed his widely praised Thermal Bath at Vals in Graubünden, Switzerland.

Thermal Bath at Vals in Graubünden, Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

Thermal Bath at Vals in Graubünden, Switzerland Photo © Helene Binet, courtesy Peter Zumthor

“In 1983 the commune of Vals acquired the bankrupt hotel complex, built in the 1960s, for very little money, but without much enthusiasm. But something had to be done in order to rescue existing jobs. When a larger new building with integrated thermal baths and new guest rooms proved too costly, the authorities opted for the thermal baths as a first step.

“We were told it should be something special, unique. It should fit in with Vals and attract new guests. In 1991 the project was presented at a village meeting with a water-filled stone model. Construction started in 1994, and the thermal baths were opened in 1996. Since then, over 40,000 people have visited them every year. Since completion, the overnight stays in the village and in the Hotel Therme have increased by about 45 per cent.

“The load-bearing composite structure of the baths consists of solid walls of concrete and thin slabs of Vals gneiss broken and cut to size in the quarry just behind the village. The thermal water which comes from the mountain just behind the baths has a temperature of 30°C.”

2000: Swiss Sound Box, Swiss Pavilion, Expo 2000

Peter Zumthor designed this building for a Swiss Pavilion called a Swiss Sound Box at the 2000 Expo in Hanover, Germany.

Swiss Sound Box at the 2000 Expo in Hanover, Germany Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

Swiss Sound Box at the 2000 Expo in Hanover, Germany Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

“We called the Swiss Pavilion for the 2000 Hanover Expo Klangkörper Schweiz. Instead of showing theoretical or virtual information to promote Switzerland, our basic idea was to offer something concrete to Expo visitors, who would be tired from studying all the messages in the other national pavilions: a welcoming place to rest, a place to just be, a place offering a tasty little something from Switzerland for thirsty or peckish visitors, and live music unplugged, moving and changing throughout the space, a relaxed atmosphere as well as beautifully dressed attendants.

“The idea of creating a Gesamtkunstwerk had fired our imagination. Dramatic music played by musicians moving around, culinary offers, fashion and key words about Switzerland written in light on the eams and with a light hand: all this was designed to merge with the architecture, a spatial structure of wooden beams.

“Taking the Expo theme of sustainability seriously, we constructed the pavilion out of 144 km of lumber with a cross-section of 20 x 10 cm, totalling 2,800 cubic metres of larch and Douglas pine from Swiss forests, assembled without glue, bolts or nails, only braced with steel cables, and with each beam being pressed down on the one below. After the closure of the Expo, the building was dismantled and the beams sold as seasoned timber.”

2002: Luzi House in Jenaz, Graubünden, Switzerland

Peter Zumthor designed the Luzi House in Jenaz, Switzerland for a family who sought sunlight and simplicity.

The Luzi House in Jenaz, Switzerland Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

The Luzi House in Jenaz, Switzerland Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

Located in the center of Jenaz, the Luzi House is a private residence with a separate granny flat or a Stoeckli as it is called in Switzerland. Architect Peter Zumthor designed the home for a couple with six small children.

The clients requested that Peter Zumthor build for them a “spacious, expansive house with lightfilled rooms, everything constructed of solid wood; a further development of the blockhouses typical of this village, without any extra frills, with large windows and large balconies full of flowers.”

2007: Brother Klaus Field Chapel in Wachendorf, Eifel, Germany (Exterior)

Peter Zumthor designed this building for the Brother Klaus Field Chapel in in Wachendorf, Eifel, Germany.

Brother Klaus Field Chapel by Peter Zumthor. Wachendorf, Eifel, Germany. Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

Brother Klaus Field Chapel by Peter Zumthor. Wachendorf, Eifel, Germany. Photo © Walter Mair, courtesy Peter Zumthor

“The field chapel dedicated to Swiss Saint Nicholas von der Flüe (1417–1487), known as Brother Klaus, was commissioned by farmer Hermann- Josef Scheidtweiler and his wife Trudel and largely constructed by them, with the help of friends, acquaintances and craftsmen on one of their fields above the village.

“The interior of the chapel room was formed out of 112 tree trunks…”

2007: Brother Klaus Field Chapel in Wachendorf, Eifel, Germany (Interior)

Pritzker Prize-winning architect Peter Zumthor designed this unique interior space at the Brother Klaus Field Chapel in Germany.

Interior of the Brother Klaus Field Chapel by Peter Zumthor Photo © Pietro Savorelli, courtesy Peter Zumthor

Interior of the Brother Klaus Field Chapel by Peter Zumthor Photo © Pietro Savorelli, courtesy Peter Zumthor

“The interior of the chapel room was formed out of 112 tree trunks, which were configured like a tent. In twentyfour working days, layer after layer of concrete, each layer 50 cm thick, was poured and rammed around the tentlike structure.

“In the autumn of 2006, a special smouldering fire was kept burning for three weeks inside the log tent, after which time the tree trunks were dry and could easily be removed from the concrete shell.

“The chapel floor was covered with lead, which was melted on site in a crucible and manually ladled onto the floor. The bronze relief figure in the chapel is by sculptor Hans Josephsohn.”

Advertisements

4 Responses to “Peter Zumthor Works”

  1. Amy said

    Mahtab!

    This is a phenomenal blog! I really enjoy going through it!

    Keep up the good work!

    I miss you!

    Love,
    Amy

  2. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written
    article. I will make sure to bookmark it and return
    to read more of your useful information. Thanks for the
    post. I will definitely return.

  3. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
    I’m hoping to check out the same high-grade content from you later on as well.
    In fact, your creative writing abilities has inspired me to get my
    very own blog now 😉

  4. I am extremely impressed together with your writing
    skills as neatly as with the format in your blog.
    Is that this a paid theme or did you modify it yourself? Either
    way stay up the nice high quality writing, it’s rare to peer a
    great weblog like this one these days..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: